האטה פסיכומוטורית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פיטורים מהעבודה עלולים להוביל לדיכאוןהאטה פסיכומוטורית היא תסמין שכיח מאוד של הפרעת דיכאון מג'ורי ובנוסף שכיחה גם במהלך אפיזודה דיכאונית בקרב הסובלים מהפרעה ביפולרית. התסמין כולל הן את הפן הנפשי (פסיכו) והן את הפן התנועתי (מוטורי).

לפי ה – DSM-5, על מנת לאבחן דיכאון, יש להבחין בקיומם של חמישה קריטריונים מתוך תשעה (כולל שני קריטריונים מתוך התשעה שצריכים להתקיים בכל מקרה) במשך שבועיים לפחות.

הקריטריון השביעי הוא חוסר שקט פסיכומוטורי או האטה פסיכומוטורית. כבר כאן ניתן להבין כי לא בכל מקרה של דיכאון החולה יסבול מהאטה פסיכומוטורית ובנוסף כי לעתים יופיע דווקא התסמין ההפוך, כלומר פעילות מוגזמת.

כיצד ההאטה הפסיכומוטורית באה לידי ביטוי?

להלן כמה דוגמאות לאופן שבו ההאטה הפסיכומוטורית יכולה לבוא לידי ביטוי בחיי היומיום:

  • קושי יוצא דופן לבצע פעולות ומשימות יומיומיות ושגרתיות המבוצעות בדרך כלל באופן אוטומטי כמו לדוגמה להתקלח, לבשל או להתעמל.
  • פעולות שגרתיות שדורשות מאמץ מנטלי מינימאלי באופן שגרתי הופכות למאתגרות מאוד כשבין היתר מדובר על קבלת החלטות בנושאים יומיומיים, עריכה של רשימת קניות ועוד.
  • נוצר קושי לבצע משימות או מטלות שדורשות להזיז את הגוף כמו לדוגמה קניות במרכול או דאגה לילדים.

אבחון של האטה פסיכומוטורית

הזכרנו כי ההאטה הפסיכומוטורית מהווה את אחד התסמינים המשמשים לאבחון של הפרעת דיכאון מג'ורי. עם זאת, לא ציינו כי הנוסח המלא של התסמין לפי ה – DSM-5 כולל נקודה חשובה מאוד – ההאטה הפסיכומוטורית או חוסר השקט הפסיכומוטורי נצפה על ידי אחרים ולא בא לידי ביטוי בהכרח באופן סובייקטיבי על ידי הנבדק.

חשוב לציין זאת כיוון שחלק ניכר מהקריטריונים ניתנים לזיהוי גם על ידי דיווח עצמי של הנבדק כשבין היתר מדובר ב"מצב רוח ירוד במשך רוב שעות היום, כמעט כל יום (לפי דיווח עצמי או דיווח של אחרים)" או ב"אובדן משקל לא רצוני או עלייה במשקל או ירידה או עלייה בתיאבון".

אי לכך, איש המקצוע שאמון על האבחון צריך להיות ער לפסיכומוטוריקה של הנבדק היושב מולו. ההאטה המוטורית לא באה לידי ביטוי רק בתנועות הידיים או בהליכה שכן תסמין זה יכול לבוא לידי ביטוי גם למשל בתדירות מצמוץ נמוכה, דיבור איטי מאוד, תגובות איטיות מאוד באופן כללי ועוד.

אבחנה מבדלת בין דיכאון למחלות אחרות ומצבים רפואיים אחרים

האטה פסיכומוטורית אינה תסמין ספציפי של דיכאון שכן ישנם מצבים אחרים שיכולים לבוא לידי ביטוי בתסמין זה. אחת המחלות שיכולות לגרום להאטה פסיכומוטורית היא למשל פרקינסון או כל מחלה שבאה לידי ביטוי בין היתר בפרקינסוניזם.

אי לכך, כאשר אדם מבוגר מגיע לבדיקה פסיכיאטרית וניכר בבירור כי הוא סובל מהאטה פסיכומוטורית, על הרופא שאמון על האבחון לברר האם קיימים תסמינים שונים שיכולים לסייע לו לבצע אבחנה מבדלת בין פרקינסוניזם לבין דיכאון. כך לדוגמה יש לשים לב האם קיים רעד קל במנוחה שכן תסמין זה הינו מאפיין מובהק של פרקינסוניזם אבל לא של דיכאון.

בנוסף יש לשים לב האם הנבדק סובל מאיטיות בתנועה בלבד או שמא הוא מתקשה גם להוציא את התנועה לפועל. יש להיות ערים ל"תקיעה" של התנועה, לעצירות בלתי רצוניות בזמן הדיבור ועוד. בנוסף לפרקינסוניזם, האטה פסיכומוטורית יכולה להיות גם תוצאה של תת פעילות של בלוטת התריס, התופעה שכיחה גם כן בקרב מטופלים הנוטלים תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים ועוד.

לפיכך יש להתייחס לתסמין בתוך המכלול השלם ולבצע בדיקות שמטרתן להתחקות אחרי האטיולוגיה שלו בטרם משייכים אותו באופן אוטומטי לדיכאון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן